Skip to main content

Boomkwekerij de Beerze BV

De Beerze is gespecialiseerd in het kweken van Laanboomspillen en jonge Laanbomen. Op de lemige zandgrond van Oirschot kweekt Boomkwekerij de Beerze op 12 hectare spillen. Dit doen we met een team van gemotiveerde vakmensen, die de werkzaamheden zorgvuldig uitvoeren. Daarnaast leiden wij mensen in de praktijk op voor VPO-Oirschot. De Beerze is partnerbedrijf van VPO-Oirschot en biedt de mogelijkheid om leerlingen of onervaren krachten mee de teelt in te nemen om ze zo een basis mee te geven voor de toekomst. Enthousiasme is een must, kennis kun je leren! Een ervaren en gepassioneerd medewerker werkt zij aan zij met deze leerlingen om ze zo te sturen waar nodig is.

Kenmerken en specialisatie

De productie bij Boomkwekerij de Beerze BV bestaat voor circa 80% uit spillen die veredeld zijn door enten en oculeren. Het overige plantgoed bestaat uit zaailingen. Met onze spillen zijn onze afnemers verzekerd van een gezond en betrouwbaar product, dat zij opplanten en vervolgens afkweken, waarna het naar de eindgebruiker gaat.

De belangrijkste vermeerderingsmethoden op hun bedrijf is enten en oculeren. Dit is een specialisme dat ze sinds vele jaren uitvoeren en waarin ze enorm veel vakmanschap en kennis hebben verworven. Zodat ze u ook van grotere aantallen, in een uitgebreid assortiment, laanboomspillen kunnen voorzien. Van Acer tot Zelkova. De basis is een geselecteerde onderstam, die zorgvuldig wordt gesnoeid en opgepot, zodat hij een goed vertakt wortelgestel krijgt. Dit gebeurt in speciale potten, waarmee zij voorgoed afrekenen met gedraaide wortels in een p9. Op deze manier ontstaat een krachtige stam die alles in zich heeft om tot een succesvol product uit te groeien.

Hieronder een korte film waarin te zien is hoe Patrick Heijms deze techniek uitvoert.

De spillen en lichte laanbomen van De Beerze zijn van nature sterk. Het bijmesten en daardoor opjagen van planten doen ze bewust niet. De plant krijgt op deze manier de kans om op natuurlijke wijze uit te groeien tot de sterke spil voor een goede start! Ze leveren een breed assortiment in verschillende maten, variërend van 200-250 tot 8-10 10-12 cm.

Goed plantgoed vormt altijd de basis van een succesvolle teelt. Als spillen- en lichte laanboomspecialist beseffen ze dat als geen ander. Onze producten worden op een zeer humeuse zandgrond gekweekt, waardoor een fijn vertakt wortelgestel ontstaat. Hoewel de bodem van nature al bijzonder geschikt is voor deze teelt, perfectioneren we de teeltomstandigheden door middel van drainage en beregening.

Boomkwekerij de Beerze bevindt zich hemelsbreed zo’n 250 meter bij het hoofdkantoor van VPO vandaan. Hierdoor is het een ideale opleidingspartner. Dit maakt korte communicatie en snel schakelen mogelijk. Boomkwekerij de Beerze is een door de S-BB erkend leerbedrijf en draagt bij aan een vakbekwame toekomst in de teelt. Wil jij eens kennis maken met teelt & techniek, ben je op zoek naar een opleiding of wil je direct aan het werk? Neem dan contact op met VPO-Oirschot.